„Таймс“: Путин неволно превърна „Времеубежище“ в класика.

„Времеубежище“ на Георги Господинов е „изкривяващ жанра роман на идеите“, пише „Таймс“.

 

Георги Господинов бе наречен „Българският Оруел” в рецензия на романа „Времеубежище“, публикувана в британския вестник „Таймс“.Романът на българския писател предстои да излезе на Острова този месец с името Time Shelter в превод на Анджела Родел.

 

„Времеубежище“ разказва за клиники за минало, в които възрастни хора с деменция намират убежище от все по/убягващото им настояще. Първоначално се появяват само стаи, херметизирали настоящето на минали години, по-късно клиниките се разпространяват из цяла Европа и първоначално лекуват изчеващата памет на възрастни пациенти. Към тях обаче развиват интереси здрави хора, които нямат проблем с паметта, но имат проблем с неизвестността на бъдещето. Въвлечен в пандемията на миналото, ЕС провежда референдум, който да определи в кое десетилетие от миналия век гражданите искат да върнат страната си.

 

„Времеубежище“ е „изкривяващ жанра роман на идеите“, обобщава критикът, книга, посветена на паметта, забравата, спомените и тяхната подмяна с ерзац-памет не само в отделните индивиди, отдадени на миналото, но и в цели нации.

 

Прочетете цялата статия на сайта на Площад Славейков.

Съвременна българска литература

Времеубежище

12.0014.00

Източници:

https://www.ploshtadslaveikov.com/tajms-putin-nevolno-prevarna-vremeubezhishte-v-klasika/

https://www.thetimes.co.uk/article/time-shelter-by-georgi-gospodinov-review-a-warning-to-europe-and-putin-g2ftv05d7