fbpx

Маги Пашова за майчинството, работата и какво е да издадеш книга сам

  • Как откри призванието си и как го реализира?

С проба и грешка. За жалост по моето време кариерното ориентиране не беше развито. Опасявам се, че у нас все още е така. За един млад човек на 18-20 години е много трудно да осъзнае сам какво иска да учи, да работи, кои са силните му страни и как да ги развие. Така че аз тръгнах по един път, а после направих сериозна кариерна промяна. Друга слабост на средата в България е, че подобни промени не се приемат позитивно както в развития свят. Но въпреки това вярвам, че човек трябва да търси, докато намери себе си, за да живее пълноценно. А разбираш, че си намерил себе си и призванието си, когато спреш да мразиш понеделник и когато събуждайки се сутрин, нямаш търпение да започнеш работа.

  • Трудно ли е да издадеш книга сам, без да имаш зад гърба си опората на голямо издателство?

В продължение на 5 години работих с голямо издателство и беше време да направя следващата крачка самостоятелно. Самостоятелното издаване ти дава възможност да участваш в целия процес от написването на текста през снимките (в моя случаи), през дизайна, да избора на хартия за печат и начина на разпространение. Открих чудесни партньори в лицето на Студио Франк и Албена Лимони, които направих дизайна и предпечата по начин, надминаващ очакванията ми.

Разбира се, при този подход трябва предварително да финансираш процеса с лични средства и носиш финансовия риск, ако тиражът не се реализира добре, но аз вярвам, че за качествените книги, сътворени с любов, има читатели!

  • Какво според теб е здравословен начин на живот?

Комплекс от фактори, сред които – балансирано хранене, редовно движение, достатъчно сън, управление на стреса и умение човек да се радва на всеки ден, без да задържа лоши мисли и чувства!

  • Трудно ли разграничаваш работата от семейството или има златна среда?

Когато работиш за себе си няма среда, нито баланс. Всичко се слива в едно. За мен книгите ми са като деца – „бременея“ с идеята за тях, отглеждам ги от първата написана дума до отпечатаното издание и после ги пускам да живеят свой собствен живот. Зад всички това стои много труд, много безсънни нощи, тревоги, но и много щастливи моменти. Това, което ми помага да се справям едновременно с работата и семейството е, че пиша за храна. Рецептите в книгите и в каналите ми в социалните мрежи са рецептите, които готвя у дома. Така че всичко е свързано.

  • Има ли рецепта за щастлив живот?

Категорично! Вярвам, че тя е замяната на глагола „искам“ с „имам“. Ако непрекъснато искаме нещо, което не притежаваме, било то материално или не, няма как да бъдем щастливи. Ако съумеем да се фокусираме върху онова, което имаме, да го ценим и да бъдем благодарни, разбираме, че щастието е възможно.

  • Какво не знаят последователите ти за теб? Имаш ли необикновено хоби или навик?

От най-ранна възраст моето хоби са книгите. Любимият ми начин за почивка е с хубава книга. Независимо колко натоварено е ежедневието ми, се старая да си открадна по малко време за четене. Много се надявам да успея да разпаля тази любов към книгите и в децата ми.

  • Водеща си на Podcast-a „Мама говори“ заедно с Ваня. Какво мислиш за този нов метод на комуникация? Ти самата слушаш ли в свободното си време Podcast-и и на каква тематика?

Когато започнахме да записваме „Мама говори“, форматът все още беше доста непознат у нас. Правим подкаста вече близо две години и вече имаме редовни слушатели, които слушат всеки епизод, а всяка седмица към тях се присъединяват нови. Подкастът е удобен формат за слушане, докато правиш нещо друго – например докато се разхождаш, готвиш или чистиш. Аз самата слушам основно чужди подкастъри, а темите съвсем естествено са свързани и хранене и родителство.

И за финал

  • Как би коментирала цитата: „Нека храната бъде лекарство, а лекарството вашата храна.“ – Хипократ?

За мен тази максима е  силно клиширана и не съвсем вярна. Човек е  частично това, което яде, но също и това, което разгражда и усвоява, защото при едно лошо храносмилане може да не усвояваш добре онова, което ядеш. Човек е също комплекс от своите гени и тяхната експресия, която пък зависи от начина на хранене, но и цялостния начин на живот. Важно е да внимаваме как и с какво се храним, но ние сме много повече от храната, която ядем.

____________________________

КНИГИ

Разгледай
Разгледай
Разгледай

Благодарим най-сърдечно на Маги Пашова!

Последвайте я в инстаграм на @magi.pashova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *