fbpx

„Аз Буки Веди“ – четвърти междуучилищен годишен конкурс по четене

С огромна радост Ви съобщаваме, че „Българска книга зад граница“ е един от спонсорите на конкурса по четене „Аз Буки Веди“.
Децата ще четат онлайн, но това не намалява тръпката и вълнението им! Нека ги подкрепим!

Официален банер на конкурса 2020г.

Тази година училището „Св. Княз Борис I” в град Аахен е организатор и домакин на събитието, което ще се състои на 20 и 21 юни 2020 година (неделя).

Конкурсът ще се проведе онлайн в платформата Фейсбук. Регистрираните за участие училища са 16, а общият брой на децата е 40. Уменията си в четенето на български език ще покажат ученици от български неделни училища в Германия, Франция, Италия и Великобритания.

Патрон на четвъртото издание на Конкурса и през 2020 г., е Генералното Консулство на Република България във Франкфурт на Майн, а част от партньорите са: Държавната агенция за българите в чужбина към МС на Република България, издателствo “Просвета“ и Асоциация на българските училища в чужбина.

Членове на уважаемото жури са: Проф. д-р Благовест Златанов, преподавател във Факултета по славянски филологии към Университета в Хайделберг, Германия; г-жа Калинка Кюппер, председател на Германо-българското културно дружество “Иван Вазов”, Есен и Д-р Камелия Спасова, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, и БЕ за чужденци в Кьолнския университет. Това са българи, доказали през годините с професионалния си път, че милеят за Родината и за българския език. Те безвъзмездно ще предоставят своята експертиза на конкурса „Аз Буки Веди“!

Конкурсът ще се проведе в два кръга, както следва:
I-ви ден / кръг: Четене на познат текст от Читанката за I-ви и съответно II-ри клас

II-ри ден / кръг: Четене на непознат текст в мерена реч и проза

След получаването на всички видеоклипове в уречения час, журито се оттегля за да ги прослуша и да вземе решение кои деца са най-заслужили да бъдат годишната/ния „Царица / Цар на буквите“ за I-ви и II-ри клас. Резултатите ще бъдат обявени на същия ден с видеоклип, а за финал на конкурса ще бъдат съобщени наградите и ще има приветствие от представител на организаторите.

Учебни комплекти и подаръци от „Българска книга зад граница“ 2018-2020г.

Награди:
Голямата награда и грамотата „Царица / Цар на буквите“ е само една за участниците във всяка категория (съответно „Царица / Цар на буквите“ за 1-ви клас и „Царица / Цар на буквите“ за 2-ри
клас). За много добре представилите се участници, на които малко не е достигнало за получаване на голямата награда, е запланувано отсъждането на още една поощрителна награда в двете категории. Награди са осигурени от интернет книжарница „Българска книга зад граница“ и издателство „Просвета“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *