fbpx

Да се запознаем с Авторите- Георги Господинов

Българска книга зад граница представя на Вашето внимание новата си рубрика:

„ Да се запознаем с Авторите“

На първо място Ви представяме Георги Господинов– един от най-успешните млади български автори както в България, така и в чужбина.

%d0%b3

 

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година, в Ямбол. Един от най-успешните млади български автори както в родината си, така и в чужбина. Творческата му биография започва с две поетически книги, веднага забелязани и оценени и от читателите, и от критиката: Лапидариум (1992 Национална литературна награда за дебют), Черешата на един народ (1996, Награда на Сдружение на български писатели за книга на годината. Следва Писма до Гаустин (2003). Неговият дебютен роман Естествен роман (1999) получава първа награда от Националния конкурс „Развитие“ за съвременен български роман. Критиката го определя като „първият по рождение и по слава роман на поколението на 90-те“ (сп. „Егоист“).

През 2001 г. Естествен роман е публикуван в Сърбия от белградското издателство „Геопоетика“. През 2002 излиза във Франция в парижкото издателство „Фебюс“ и получава възторжени отзиви във френскоезичната преса. През 2005 г. Естествен роман има вече преводи и на английски (издаден е в САЩ), чешки, хърватски, датски, а от 2007 г. и на италиански.

Естествен роман вече има своята театрална версия, поставена от театър „Сфумато“, София.

Георги Господинов е участвал в международни литературни четения заедно с американския поет Джон Ашбъри и португалския нобелист Жозе Сарамаго в Коимбра, Португалия, както и с шотландския писател Ървин Уелш в София.

Негови стихотворения и разкази са публикувани в литературната периодика във Франция, САЩ, Германия, Дания, Унгария, Финландия, Гърция и в представителни антологии на българската литература издавани във Франция, Австрия, Германия и Македония.

Редактор в „Литературен вестник“.

Доктор по филология, литературовед в Института за литература при БАН. Преподавател в Нов български университет. Колумнист във вестник „Дневник“.

Носител на наградата Аполон Токсофорос за 2005 г., връчвана на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

 

 

При нас можете да откриете:

„Физика на тъгата“

„Естествен роман“

„И всичко стана луна“

„И други истории“

„Невидимите книзи“

„Обича ме, не те обича“- сборник с разкази

 

Поръчайте на www.bgknigite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *