fbpx

Ден на нaродните будители

На 1 ноември честваме един от най-светлите български празници – Деня на народните будители!

otbelqzvame-denq-na-narodnite-buditeli-3_2438-png

Това е официален празник в Република България , ознаменуващ делото на всички български просветители, книжовници, революционери и будители, на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност.

Нека на този и ден да си спомним за галерията от ярки образи, белязали българската култура и образование, посветили живота си на една свещена цел – да видят народа си събуден и свободен!

Трудно е да изброим колко са достойните хора, допринесли за пробуждането и самоосъзнаването на българите като единен народ и нация. На този ден точно е решено да се отдаде почит и на всички български възрожденци от Паисий Хилендарски до героите на Илинденско-Преображенското въстание.

Всички ние се прекланяме пред творците и пазителите на българската духовна и културна традиция . Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Петър Богдан, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Иван Богоров, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

На всеки от тях – поклон!

По случай празника от 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *